Per proces bekeken
Vooral grote bedrijven bestellen digitaal
In meer dan de helft van de organisaties (52%) gaat het bestelproces in 2023 digitaal. Dat was in 2022 iets meer, namelijk 54%. In de grootzakelijke markt (62%) is digitaal bestellen meer ingeburgerd dan in het mkb (43%). Vorig jaar was dit beeld ongeveer hetzelfde (63% versus 47%). In de overheid & non-profit (56%) is het bestelproces het vaakst gedigitaliseerd. De dienstverlening heeft de aansluiting gevonden en ging van 40% vorig jaar naar 51% dit jaar.
Niet elke leverancier biedt de mogelijkheid om digitaal te bestellen, dit blijft net zoals in voorgaande jaren een belemmering.

Verwachting
De verwachtingen rond digitaal bestellen voor de nabije toekomst zijn optimistischer dan vorig jaar. Ruim de helft (57%) van de organisaties voorziet binnenkort de handmatige bestelprocessen te hebben gedigitaliseerd. Dat was vorig jaar nog 46%. In enkele jaren tijd zijn de verwachtingen sterk veranderd. Zo dacht in 2020 nog slechts iets meer dan een kwart (27%) het bestelproces binnen drie jaar te digitaliseren.
Driekwart van de organisaties in de grootzakelijke markt (75%) zegt de overstap naar digitaal bestellen in de komende jaren te willen maken. In het mkb is dit niet eens de helft (45%). Het verschil in verwachtingen naar bedrijfsomvang is zelfs groter dan in 2022 (58% versus 38%). Vooral de industrie (69%) verwacht in de nabije toekomst werk te maken van het digitaliseren van het bestelproces. Dat was in 2022 nog maar 39%.
Per proces bekeken
Dienstverlening zet gang in digitalisering urenregistratie
In 2023 zegt 63% van de organisaties de urenregistratie te hebben gedigitaliseerd. Dat was in 2022 67%. De grootzakelijke markt (71%) is duidelijk verder op dit gebied dan het mkb (54%). Het verschil is zelfs toegenomen in vergelijking met vorig jaar. De overheid (70%) doet het meest aan digitale urenregistratie.
Om welke reden gaan organisaties niet over op digitale urenregistratie? Handmatig werk blijft noodzakelijk, zeggen sommige, ter controle en correctie.

Verwachting
Meer dan de helft (52%) van de organisaties die hun uren nu nog handmatig vastleggen, verwacht in de nabije toekomst over te gaan op een digitaal proces. Vorig jaar was dat 56%. Het verschil met enkele jaren geleden is groot: in 2020 dacht nog geen vijfde (17%) de urenregistratie binnen drie jaar te hebben gedigitaliseerd.
De grootzakelijke markt (65%) heeft meer plannen voor digitalisering van de urenregistratie dan het mkb (44%). Naar sector gezien zijn de verwachtingen het meest hooggespannen in de industrie. Daar verwacht bijna tweederde (62%) in de nabije toekomst over te zijn op een digitaal proces. Vorig jaar lagen de verwachtingen in deze branche veel lager (44%).