Per proces bekeken
Facturen iets vaker digitaal verwerkt en goedgekeurd
De verwerking van inkomende facturen gebeurt in 72% van de gevallen digitaal. In 2022 was dit 68%. Het verschil tussen het mkb (69%) en de grootzakelijke markt (75%) is ongeveer gelijk gebleven vergeleken met 2022. De overheid & non-profit (73%) houdt zijn eerste plek, terwijl de dienstverlening een flinke sprong heeft gemaakt met de digitale verwerking van facturen. Deze laatste sector gaat van 60% vorig jaar naar 72% dit jaar.
Waarom gebeurt de verwerking van facturen nog niet digitaal? Soms biedt het systeem dat organisaties gebruiken deze mogelijkheid niet. Ook de manier van aanleveren lijkt nog steeds een rol te spelen. Facturen komen deels digitaal, deels op papier binnen.

Verwachting
Ruim de helft (56%) van de organisaties die het verwerken van facturen nog moeten digitaliseren, verwacht dit in de nabije toekomst te doen. Dat was vorig jaar 64%.
De grootzakelijke markt (68%) heeft heel wat meer plannen in deze richting dan het mkb (46%). Het verschil naar bedrijfsomvang is aanzienlijk groter dan in 2022 (67% versus 63%).
Per sector gezien zijn er dit jaar geen noemenswaardige verschillen in de verwachtingen.
De processen voor het goedkeuren van facturen zijn in 2023 voor zo’n tweederde (67%) gedigitaliseerd. Dat was in de twee voorgaande jaren 63%. Het verschil tussen het mkb (55%) en de grootzakelijke markt (78%) blijft ongeveer gelijk.
In de overheid & non-profitsector gebeurt de goedkeuring van facturen met 76% het meest digitaal. Dat was vorig jaar ook het geval.
De reden dat organisaties facturen handmatig blijven accorderen, lijkt opnieuw vooral op het vlak van controle te liggen. Ze willen de goedkeuring in eigen hand houden.

Verwachting
Van de ondervraagde organisaties verwacht minder dan de helft (46%) de nog niet geautomatiseerde goedkeuringsprocessen in de nabije toekomst te hebben gedigitaliseerd. Dat was in 2022 nog 58%.
De verwachting ligt bij grotere organisaties (58%) hoger dan bij kleinere organisaties (40%). Daarmee is het verschil in verwachtingen naar bedrijfsgrootte flink gestegen ten opzichte van 2022. Toen was dit 7% (63% versus 56%), nu dus maar liefst 18%.
Per sector bekeken zijn de verwachtingen binnen de overheid & non-profit het meest positief met 67%. De verwachtingen in alle andere sectoren zijn flink lager, met de dienstverlening (27%) als hekkensluiter.
Per proces bekeken
Minder digitale rapportage in het mkb
Digitale rapportage of realtime dashboarding blijft ongeveer op hetzelfde niveau met 56%. In 2022 was dit 54%. Daarmee loopt de mate van digitalisering van dit proces nog steeds achter ten opzichte van 2021 (65%).
In het mkb (46%) wordt aanzienlijk minder aan digitale rapportage of realtime dashboarding gedaan dan in de grootzakelijke markt (66%). Dit verschil is groter geworden vergeleken met 2022 (49% versus 60%). Per sector gezien lopen de dienstverlening (68%) en de overheid & non-profit (66%) voorop.
Bij sommige organisaties bemoeilijkt de koppeling van verschillende systemen de stap naar digitale rapportage. Andere komen tijd en middelen tekort of geven aan dat het nog ‘work in progress’ is.
Meer digitale rapportage aan de overheid
Iets meer dan de helft van de organisaties (53%) zegt digitaal te rapporteren aan overheidsinstanties. In 2022 lag dit net onder de helft (48%). Ook hier zien we dat de grootzakelijke markt (59%) aanmerkelijk meer aan digitale rapportage doet dan het mkb (47%).
Tussen overheidsorganisaties onderling wordt er het meest digitaal gerapporteerd (61%). Dat was vorig jaar ook het geval. De dienstverlening komt op de tweede plaats met 59%.
Wat houdt organisaties tegen digitaal aan de overheid te rapporteren? De redenen variëren, maar de behoefte aan menselijke controle is er een van. Ook kan de frequentie te laag zijn om digitale rapportage aan overheidsinstanties de moeite waard te maken.

Verwachting
Denken organisaties in de nabije toekomst wel aan digitale rapportage en realtime dashboarding te doen? Tweederde (66%) verwacht van wel. Dit ligt in lijn met de verwachtingen van vorig jaar (67%).
De verwachtingen in de grootzakelijke markt (78%) zijn flink hoger dan in het mkb (56%). Ook vorig jaar was dit het geval (82% versus 57%).
Per sector gezien springt de handel in het oog. Daar verwacht 72% in de nabije toekomst digitaal te rapporteren of dashboarding in te zetten. In de dienstverlening is dit percentage 70%.
Het animo om digitaal te rapporteren aan overheidsorganisaties neemt wat toe. Dat gaat van 48% in 2022 naar 52% nu. Het verschil in verwachtingen tussen grotere en kleinere organisaties is iets kleiner geworden. In de grootzakelijke sector verwacht 60% in de nabije toekomst de stap te hebben gezet, in het mkb is dit 44%. In 2022 was dit nog 59% versus 39%.
Net zoals vorig jaar zijn de verwachtingen het meest rooskleurig in de overheid & non-profit (68%). Ze zijn ook aanzienlijk positiever dan vorig jaar (55%). De handel is duidelijk minder positief (20%), ook vergeleken met 2022 (44%).