Industrie meeste digitaliseringsplannen
17% van de organisaties zegt meer bedrijfsprocessen te willen automatiseren. Vorig jaar was dat bijna een kwart (24%). Meer dan een vijfde (21%) van de organisaties in de grootzakelijke markt spreekt deze intentie uit, tegenover ruim een tiende (13%) in het mkb. Daarmee is het verschil naar bedrijfsgrootte gelijk gebleven vergeleken met vorig jaar (28% versus 20%).
De industrie heeft de meeste plannen voor verdere digitalisering. Een kwart (25%) van de organisaties in deze sector geeft dit aan.
Welke processen willen organisaties nog meer digitaliseren? Dat varieert. Sommige zeggen nog zoveel mogelijk processen aan te willen pakken. Andere hebben specifieke wensen. Grotere organisaties geven bijvoorbeeld aan meer HR-processen te willen digitaliseren. Kleinere organisaties hebben onder andere voorraadbeheer op hun wensenlijstje staan.
Beveiliging nog altijd grootste uitdaging
Dé grote uitdaging bij het digitaliseren van de bedrijfsprocessen is en blijft security. Ook de privacywetgeving is nog steeds een punt van aandacht. Hoe beschermen organisaties zich tegen cybercriminelen en zorgen ze ervoor dat hun data niet op straat komen te liggen? Verder maken ze zich zorgen over het verdwijnen van ‘de menselijke maat’ en of ze wel voldoende kennis rond digitalisering in huis hebben. In 2022 zagen we een vergelijkbaar beeld.
Toenemende kostenbesparing: meer dan een vijfde
De digitalisering van bedrijfsprocessen levert organisaties een alsmaar grotere kostenbesparing op. In 2022 bespaarden ze maar liefst 21% door te digitaliseren. Dat is ook ongeveer (19%) wat ze vorig jaar aangaven te verwachten. Vooruitkijkend denken ze over 2023 eveneens een kostenreductie van 21% te realiseren.
Kleinere organisaties (22%) zeggen meer in 2022 te hebben bespaard dan grotere (19%). De verwachte besparingen in 2023 zijn vrijwel gelijk: de grootzakelijke markt denkt 22% minder kosten te hebben door digitalisering, het mkb 21%.
De verschillen tussen de gerealiseerde kostenbesparingen per sector zijn opnieuw groot. Vooral de dienstverlening springt er in positieve zin uit, met bijna een derde (30%). Vorig jaar was de kostenbesparing daar juist het laagst met 13%. De dienstverlening is ook veruit het meest positief over de verwachte besparingen in 2023. Organisaties in deze bedrijfstak denken ruim een kwart (27%) te zullen besparen.

Veel op afstand werken
63% van de medewerkers heeft vanaf elke locatie en op elk moment toegang tot de bedrijfssystemen en kan dus volledig remote werken. Vorig jaar was dat 67%. Het verschil tussen de grootzakelijke markt (70%) en het mkb (55%) is vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van 2022 (74% versus 61%). De handel loopt achter: in deze sector kan nog niet de helft (49%) op afstand werken. Daar is weinig in veranderd ten opzichte van vorig jaar.
Handel en dienstverlening meest in de cloud
61% van de organisaties werkt in de cloud. In de twee voorgaande jaren was dat 59%. Het verschil tussen het mkb (62%) en de grootzakelijke markt (59%) is klein. In de handel en de dienstverlening wordt het meest in de cloud gewerkt (beide 65%). In de industrie gebeurt dit duidelijk minder: in iets meer dan de helft (53%) van de organisaties. Ook vorig jaar bleef de industrie achter, toen met 56%.